Wat is een private label?

admin


1. Wat is een private label?

Een eigen label opzetten. Dat klinkt spannend! Is dat niet veel gedoe? Kost dat heel veel geld? Wat heb ik er eigenlijk aan? Ik kan toch ook gewoon zo mijn producten verkopen? In deze blog leggen we uit wat een private label is en hoe waardevol het opzetten van een eigen merk – of te wel private label – kan zijn vanwege verschillende doeleinden.

Het woord label betekent in essentie ‘etiket’. En dat is exact wat je doet wanneer je een private label opzet. Je plakt een etiket op een ‘white label product’ waardoor het onder jouw merk verkocht wordt. Op dit moment mag jij alles doen met het productaanbod wat je wilt. Het wordt onder jouw eigen merk verkocht en dit product is technisch gezien uniek. Niemand anders mag dit product nu onder jouw merk (en daarmee dus ook dit EAN-nummer, daarover later in deze blog meer) verkopen. 

Afbeelding 1: Een voorbeeld van een verpakkingstemplate van de leverancier.

Afbeelding 1: Een voorbeeld van een verpakkingstemplate van de leverancier.

Afbeelding 2: Een voorbeeld van een custom verpakking dat voldoet aan de voorwaarden van een private label.

Afbeelding 2: Een voorbeeld van een custom verpakking dat voldoet aan de voorwaarden van een private label.

2. Wat is het voordeel van private label?

Wij bevelen iedereen – die serieus bezig is met het online verkopen van producten – zeer sterk aan zo snel mogelijk een private label op te zetten. Je kunt het merk aanbieden op jouw eigen manier, je hebt een uniek product waarmee jij je kunt onderscheiden in de markt, je kunt een prijzenoorlog onder jouw merk voorkomen en je kunt serieus aan de slag gaan met je branding. In de volgende alinea’s gaan we dieper in op deze topics. Wij sommen even nog even voor je op wat de voordelen zijn van het opzetten van een private label: 

 1. Andere ondernemers mogen niet onder jouw merk verkopen
 2. Je vermijdt hiermee een prijzenoorlog
 3. Je kunt een eigen merkidentiteit opzetten

2.1 Bied jouw merk precies zo aan hoe jij het wilt en vergroot je marges

Stel: Je komt erachter dat jouw product eigenlijk een dertiende in een dozijn is op de markt vanwege de enorme toename van concurrentie. Dan kun je de prijs omlaag gooien om een ogenschijnlijk beter aanbod dan je concurrentie te hebben. Beetje zonde toch? Wanneer het jouw eigen merk is, kun je ervoor kiezen om – eventueel na een stukje klantenanalyse d.m.v. klantcontact – uit te zoeken welke extra behoeften op de markt aanwezig zijn, om dit vervolgens toe te voegen/aan te passen aan je product. Je bent onderscheidend, bent klantgericht aan het werk geweest en het leukste; de extra investering die je hebt moeten doen om deze verandering door te voeren kun je in veel gevallen twee of zelfs drie keer terugverdienen door je prijs hoger te maken. Unieker aanbod en een hogere marge, klinkt dat niet een stuk beter dan het omlaag gooien van je prijs?

In het voorbeeld hieronder is te zien dat een merkloos product een relatief lage prijs heeft. Zeker voor de categorie waarin het zich bevindt. Het product wordt weliswaar vaak verkocht, maar levert amper winst op met deze verkoopprijs.

Afbeelding 3: Een voorbeeld van een merkloos product.

Afbeelding 3: Een voorbeeld van een merkloos product.

Afbeelding 4: Een voorbeeld van een private label product.

Afbeelding 4: Een voorbeeld van een private label product.


Op de afbeelding hierboven kun je zien dat het product relatief minder vaak wordt verkocht, in vergelijking met de merkloze variant. De omzet en de winst daarentegen, is veel hoger. 

2.2 Voorkom een prijzenoorlog en vermijd aasgieren

Er zijn tegenwoordig verschillende trackers waarmee iedereen kan zien hoe bepaalde producten verkopen en pas op: dit gaat niet voorbij aan ‘concullega’s’ die maar al te graag willen meeliften en profiteren van jouw werk, tijd, geld en energie. Wanneer jij een white label product – met andere woorden een merkloos product zonder private label – verkoopt, ben jij niet de eigenaar van dit productaanbod. Iedereen mag dit product verkopen en zelfs gebruikmaken van al het werk dat jij erin hebt gestoken. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld:

 • Product research
 • Marktanalyse
 • Fotografie 
 • Photo design 
 • Handleiding
 • Productvideo
 • Copywriting

Wanneer jij serieus aan de slag bent, is de kans groot dat je in bovenstaande diensten hebt geïnvesteerd. Zonde wanneer iedereen dit legaal allemaal mag overnemen en het vervolgens voor €1 minder aanbiedt. Vervolgens doe jij hetzelfde en gaat dit zo door tot de marge naar het nulpunt is gedaald. In het lulligste geval verliest een Bol.com-verkoper zelfs zijn/haar koopblok en gaat al het profijt naar de kaper. Met een private label kan dit horrorscenario niet plaatsvinden. Je staat juridisch sterk wanneer jij het product private label verkoopt. 

Afbeelding 5: Een voorbeeld van een branded product.

Afbeelding 5: Een voorbeeld van een branded product.

2.3 Geef je branding een boost

Een van de voorwaarden aan private label is een eigen verpakking waar jouw logo op staat. Dit is de uitgelezen mogelijkheid om een sterke merkidentiteit op te bouwen waarmee je de klantbeleving naar een heel ander niveau tilt. Onder andere je merknaam, logo en kleuren creëren jouw merkidentiteit.

Met jouw GS1-nummer (dit is een type EAN-nummer waarvoor je op jaarlijkse basis huur betaalt) op de verpakking, kan niemand anders dit van jou stelen en kun je herkenbaarheid bij de klanten creëren. Word een autoriteit in de e-commerce met een herkenbaar en sterk merk! Ooit gehoord van de term ‘vorm boven inhoud’? Tuurlijk moet je ervoor zorgen dat je kwalitatief goede producten verkoopt. Je wilt zo min mogelijk retouren en – misschien nog wel het belangrijkst – je bent ook niet begonnen met het verkopen van producten om troep aan de man te brengen. Echter, gaan consumenten minder snel op zoek naar imperfecties en kleine zaken die ze niet bevallen op het moment dat de klantbeleving vanaf het eerste moment 10/10 is.

Afbeelding 6: Een mooi voorbeeld van sterke branding. Iets waar Plantsome bekend om staat.

Afbeelding 6: Een mooi voorbeeld van sterke branding. Iets waar Plantsome bekend om staat.

Hoe komt het op jou over wanneer een supermooie en schadevrije verpakking met een Nederlandstalige handleiding met jouw logo erop op tijd bij jou wordt bezorgd ten opzichte van een beschadigde verpakking die er heel pover uitziet zonder enige vorm van merkidentiteit? Met andere woorden: door de klantbeleving met branding een geweldige kickstart te geven, zal je retourpercentage aanzienlijk gereduceerd worden en krijgen consumenten een vertrouwd gevoel met jouw producten. Een realistisch scenario is bovendien dat consumenten jouw merk de volgende keer herkennen en vanwege de goede ervaring opnieuw voor een (ander) product uit jouw assortiment gaan. 

3. Hoe maak ik een private label aan?

Het aanmaken van een private label kent drie belangrijke onderdelen, je moet:

 1. Over een eigen GS1-code beschikken.
 2. Een eigen verpakking hebben waar zowel jouw logo als GS1-code op staat (dit logo kan echter ook op het product zelf worden aangebracht, dit is echter vaak een stuk duurder vanwege de hoge MOQ’s, of te wel het minimale aantal dat besteld moet worden)
 3. Je merk bij het BOIP registreren waardoor jouw merk in het merkenregister belandt. Het BOIP staat voor Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom en hier staan alle merken van de Benelux in het register geregistreerd.

Om te lezen hoe je een merkregistratie precies indient bij het BOIP verwijzen we je graag door naar de blog een merk registreren bij het BOIP. Hier zullen we ook uitleggen hoe en waar je eigen GS1-codes aanschaft en geven we je tips voor het designen en drukken van jouw eigen verpakkingen. 

Let op

 • In sommige gevallen gebruiken (of misbruiken, het is net hoe je het noemen wilt) bepaalde kapers alsnog jouw listing, ondanks het feit dat jij alles precies hebt gedaan hoe het moet. Het kan goed zijn dat deze persoon niet eens weet waar hij/zij mee bezig is en ons advies is dan ook eerst een bericht te sturen of deze persoon op te bellen met het vriendelijke doch dringende verzoek direct van de listing af te gaan. Dit is vaak de snelste manier en jij hoeft geen moeite te doen door juridische hulp in te schakelen. Mochten ze het nog steeds niet begrijpen en gaat de verkoper niet van de listing af, dan sta jij in ieder geval juridisch dusdanig sterk, dat je je zeker geen zorgen hoeft te maken en ga je het winnen. Onderaan deze blog geven we een voorbeeld van een bericht dat je zou kunnen sturen voor het geval je verkoopt via Bol.com. Ook geven we aan wat je kunt doen op het moment dat je geen reactie ontvangt van de kaper en hij/zij het aanbod niet heeft verwijderd. Je kunt een Notice-and-Take-Down-formulier invullen en zodanig een melding maken van inbreuk op intellectueel eigendom. Hier gaan we dieper op in aan het einde van deze blog.
 • Het plakken van jouw logo op de originele verpakking is niet voldoende. Het logo moet daadwerkelijk in het ontwerp van de verpakking zitten. 

3.1 Extraatjes op het gebied van branding

Iets dat weinig ondernemers doen, maar oh zo onderscheidend en enthousiasmerend is, is het weggeven van ‘extraatjes’. Deze extraatjes kunnen van alles zijn:

 • Een persoonlijk bedankkaartjes met jouw handgeschreven naam eronder
 • In het geval je verkoopt via je eigen website: het meesturen van kortingskaartjes voor de volgende bestelling
 • Klantgegevens bewaren voor feestdagen zoals Kerst of de verjaardag van de klant om vervolgens kaartjes en/of andere presentjes op te sturen
 • Veel van onze klanten maken ook slim gebruik van insert cards, waarbij ze een cash-back actie houden om zo aan productreviews te komen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt het zo gek niet bedenken, wees uniek! Wel is het belangrijk goed helder te blijven houden voor jezelf wat je doelgroep is. Spreek hun taal, bedenk goed bij wat voor cadeautjes zij belang zouden hebben. Bij uitgedachte branding zit van A tot Z een gedachte, van kleur- en taalgebruik tot passende acties en extraatjes.

3.2 Voorbeeld 1: Starbucks

Een goed voorbeeld van een typische actie op het gebied van merkidentiteit is de werkwijze van Starbucks. Zij onderscheiden zich door de voornaam van de klant op de koffiebekers te schrijven. Zeg nou zelf, hebben we niet allemaal ooit onze vrienden in de maling genomen door zijn/haar bijnaam te op te geven om vervolgens met smart te wachten tot de medewerker het omroept? Dit is precies wat Starbucks Starbucks maakt! 

Afbeelding 7: Starbucks staat enorm bekend om hun branding.

Afbeelding 7: Starbucks staat enorm bekend om hun branding.

3.3 Voorbeeld 2: Salt Bae

Nog een voorbeeld is Nusret Gökçe, beter bekend als Salt Bae. De Turkse chef-kok die furore maakt met zijn luxe steakhouses (onze oprechte excuses voor alle veganisten/vegetariërs onder ons, het gaat om het voorbeeld). Hij zal er ongetwijfeld voor zorgen dat hij kwaliteit aanbiedt en de klanten doorgaans genieten van het eten, maar minstens net zo belangrijk, met zijn karakteristieke en theatrale manier van het kruiden van het vlees heeft hij een lach op het gezicht van heel veel mensen getoverd. Resultaat: De ene na de andere celebrity wil deel van deze show zijn geweest en laat dat graag via sociale mediakanalen aan de hele wereld weten. Zijn branding is nu zo ontzettend sterk, dat het een statussymbool is geworden. Chapeau Nusret!

3.4 Voorbeeld 3: Richard Branson

Persoonlijk vind ik Richard Branson een van de grootste legendes op het gebied van zeer ludieke, humoristische en sterke branding. Ik raad iedereen dan ook aan om zijn boek Succes in zaken te lezen voor ontzettend vermakelijke en waardevolle lessen. Misschien heb je weleens gehoord van zijn Virgin-bedrijven. Voor Virgin Atlantic – een van zijn luchtvaartmaatschappijen – bereikte hij de hele wereld door de Airbus A340 (een van de grote vliegtuigen van het bedrijf) te promoten met de tekst Mine is bigger than yours aan de zijkant van het toestel. Hij zet plezier en vermaak altijd voorop en voor iemand van zijn generatie is hij met zijn ‘hippie-achtige’ uiterlijk en humor sowieso altijd al een controversiële reputatie gehad. Ook geeft Richard Branson geregeld enorme feesten voor alle medewerkers van Virgin Group (Google maar eens hoeveel bedrijven/mensen dat zijn). Dit zijn beruchte feesten waar iedereen onderdeel van wil zijn. Wat heeft hij hiermee bereikt? Juist, alweer een bepaalde status waar men deel van uit wil maken. In dit geval gaat het om werken voor de Virgin-bedrijven, waardoor hij de beste mensen aan kan trekken en daarmee voor de beste kwaliteit voor de klant kan zorgen.

Afbeelding 8: Brand baas Richard Branson.

Afbeelding 8: Brand baas Richard Branson.

The post Wat is een private label? first appeared on EXPRTISE..Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer