Waarom de waarschuwing van Warren Buffett uit 1999 nog steeds van toepassing is

Louise de Graaf


07 Dec 2022

Waarom de waarschuwing van Warren Buffett uit 1999 nog steeds van toepassing is

Warren Buffett arriveerde in Sun Valley, Idaho, met een impopulaire waarschuwing — een waarschuwing die de visionairs in de zaal niet wilden horen.

De techleiders die daar samenkwamen, waren vastbesloten de wereld te veranderen en hadden daar al fortuinen mee verdiend.

En in een jaar waarin sommige technologieaandelen maar liefst 27 keer stegen, zaten velen op investeringen met torenhoge waarderingen waar ze zich prima bij voelden.

Mis het niet: het bedrijf lost samen verkeer en klimaatverandering op

Er werd beleefd geknikt toen Buffett plaatsnam achter de lessenaar.

Buffett waarschuwde het publiek dat het op lange termijn te veel verwachtte. Hij wees op een aantal periodes in de recente Amerikaanse geschiedenis waarin de Amerikaanse economie in waarde was verdubbeld, verdrievoudigd of zelfs vervijfvoudigd – maar de aandelenmarkt ging nergens heen omdat het in het begin al zo te duur was geweest.

Buffett erkende de bloedhete prestaties van de markt in de afgelopen jaren. Maar dit zou beleggers voorzichtig moeten maken. Na verloop van tijd, waarschuwde hij, zou de realiteit hoge waarderingen inhalen.

Buffett had gelijk toen hij eind 1999 voorzichtigheid predikte. De beruchte ineenstorting van de dot.com-zeepbel – een die de Nasdaq-aandelenmarkt met maar liefst 75% zou doen kelderen en bekende namen als Apple Inc. zou zien. (NASDAQ: AAPL) en Amazon.com Inc. (NASDAQ: AMZN) verloren meer dan 80% van hun marktkapitalisaties — was nog maar een paar maanden verwijderd.

Buffetts vriend Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT) CEO Bill Gates zat die dag in het publiek. In minder dan een jaar zou de aandelenkoers van Microsoft met 34% dalen en het zou 14 jaar duren voordat de aandelen van het bedrijf weer op het niveau van 1999 zijn.

Lees ook: Al 79 jaar illegaal, door deze maas in de wet kunnen gewone Amerikanen samen met insiders uit Silicon Valley investeren

Andy Grove, oprichter van Intel Corp. (NASDAQ: INTC), zat ook in de menigte. Hij zou zien dat zijn bedrijf het nog slechter zou doen. Intel behaalde in de volgende 17 jaar een rendement van 24%, slechts de helft van de 58% winst van de S&P 500.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Bijna twee jaar geleden waarschuwde Charlie Munger, Buffett’s partner bij Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK-A), zelf voor een gevaarlijke marktmanie door te zeggen dat investeerders “op het randje van spelen met vuur” stonden.

Verhaal gaat verder

De beursgang van het afgelopen jaar bevestigt dat beeld. De S&P 500 is meer dan 22% gedaald, waarmee een einde kwam aan een historische bullmarkt van 14 jaar. En in duikvluchten vergelijkbaar met wat technologie leed in 2000 en 2001, hebben techreuzen zoals Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA), Apple, Amazon en Meta Platforms Inc. (NASDAQ: META) samen biljoenen dollars aan marktwaarde verloren.< /p>

En het zijn niet alleen beursgenoteerde bedrijven: de financiering voor startups is het afgelopen jaar wereldwijd met 23% gedaald. Het marktsentiment is duidelijk omgeslagen.

Beleggers zijn niet langer euforisch en gedreven door angst om iets te missen. Nu zijn ze van slag na een marktdaling van bijna een jaar. En dit roept meer wijze woorden van Buffett op: wees hebzuchtig als anderen bang zijn.

Het is vermeldenswaard dat de technologieaandelen de meeste pijn hebben geleden tijdens de laatste grote uitverkoop van technologie, die de komende jaren elk met meer dan 2.000% zijn gestegen. Het is mogelijk dat beleggers vandaag de dag met een vergelijkbare kans worden geconfronteerd.

En investeerders die willen profiteren van een eventueel herstel, hebben een wapen in hun arsenaal dat ze in 2001 niet hadden: gemakkelijke toegang tot nieuwe startende bedrijven via equity crowdfunding.

StartEngine is een equity crowdfunding-gigant die reguliere investeerders in staat stelt om belangen te claimen in enkele van de meest opwindende, zij het riskante, bedrijven ter wereld. Het sloot onlangs een deal met een andere crowdfunder – Indiegogo – om diens netwerk van 800.000 investeerders naar het equity crowdfunding-platform van StartEngine te brengen.

De deal brengt het bereik van StartEngine naar 1,7 miljoen investeerders – en de reeks overnames zou nog maar net kunnen beginnen.

Meer informatie over beleggen in startups van Benzinga.

Het startup-investeringsplatform levert in het geheim dagelijkse investeerders miljoenen op

Eli Electric bereidt zich voor op lancering van micro-EV’s in de VS

Foto: met dank aan Fortune Live Media op Flickr

Mis geen realtime waarschuwingen over uw aandelen – word gratis lid van Benzinga Pro! Probeer de tool waarmee u slimmer, sneller en beter kunt beleggen.

© 2022 Benzinga.nl. Benzinga geeft geen beleggingsadvies. Alle rechten voorbehouden.
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer