Snel de juiste prijs voor je klant: onmisbaar

asdmnin


12 Jul 2021

Snel de juiste prijs voor je klant: onmisbaar

Als een klant iets bij je wil kopen, dan sla je het liefst snel toe. Je brengt in beeld wat hij of zij precies wil of nodig heeft, en geeft aan wat je kunt betekenen op dit gebied. Daarbij is het product uiteraard belangrijk, maar de prijs misschien wel van nog groter belang. De meeste klanten gaan pas over je product, over je aanbod nadenken, als zij precies weten wat het ze zal gaan kosten. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook bij complexe producten, die voor de klant op maat moeten worden samengesteld, ook snel tot een goede prijs kunt komen? Een product configurator kan in dit proces een grote rol spelen.

Samenstellen, berekenen, aanbieden

Wil een klant een simpel product kopen, eentje waarvan de prijs standaard is vastgesteld, dan is het niet lastig om een offerte op te leveren; je brengt simpelweg deze prijs in rekening. Eventueel kun je nog wat korting geven aan vaste klanten, of wanneer men een groot aantal producten afneemt, maar dat is het dan wel zo’n beetje.


Anders wordt het wanneer een product speciaal voor de klant moet worden vervaardigd en/of wanneer het uit heel veel verschillende losse onderdelen bestaat. Een goede verkoopprijs berekenen en deze aan de klant presenteren wordt dan een stuk lastiger, waarbij een foutje snel gemaakt is. Om dit te voorkomen en om snel tot een prijsopgave te kunnen komen, wordt regelmatig gebruik gemaakt van een product configurator. Hiermee kan ten eerste het product op maat worden samengesteld, waarbij het vrijwel onmogelijk is om fouten te maken. Wordt er gekozen voor een bepaald onderdeel, dan worden in de volgende stap alleen de onderdelen getoond die daarbij passen, zodat van een misconfiguratie geen sprake meer kan zijn.

Zijn alle onderdelen in kaart gebracht, wordt direct de kostprijs duidelijk, waarna ook de prijs die aan de klant berekend wordt bepaald kan worden. CPQ wordt dit genoemd, configure, price, quote.

Maak het product inzichtelijk

Het gebruik van dit soort software heeft, naast het snel kunnen aanbieden van een offerte en een foutloos product configureren, nog een groot voordeel. Wanneer wordt gekozen voor een configurator die in 3D werkt, kan de klant al tijdens het proces van samenstellen zien hoe het product eruit zal komen te zien. Belangrijk, want dat maakt het product een stuk minder abstract, waardoor de kans op verkoop alleen maar stijgt. Reden te meer om dit soort processen niet langer vanuit de losse pols of op papier te laten plaatsvinden; de juiste software maakt het niet alleen gemakkelijker, maar ook succesvoller.

 
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer