Knockoff-lotions, medicijnen voor gewichtsverlies, Chinese nieuwssites: in de investeringsportefeuille van Alameda

Louise de Graaf


07 Dec 2022

Knockoff-lotions, medicijnen voor gewichtsverlies, Chinese nieuwssites: in de investeringsportefeuille van Alameda

In de maanden voorafgaand aan de spectaculaire ondergang van FTX, onthulden rapporten dat de crypto-uitwisseling in het geheim zo’n $ 4 miljard aan bedrijfsfondsen omleidde om haar worstelende zusterhandelsfirma, Alameda Research, te ondersteunen.

Nu begint zich een duidelijker – en vreemder – beeld te vormen van waar dat geld mogelijk is gebleven.

Dinsdag gaf de Financial Times details over ongeveer $5,4 miljard aan Alameda’s investeringsportefeuille – meer dan 500 illiquide investeringen gedaan door het bedrijf in 10 houdstermaatschappijen sinds begin vorige maand.

Hoewel de meerderheid van de vermelde bedrijven crypto- en gedecentraliseerde financiële ondernemingen waren, blijkt uit de documenten dat Alameda ook exorbitante bedragen uitdeelde aan projecten en bedrijven die ver buiten het vermelde Web3-mandaat van het bedrijf lagen.

Tumblr-blog gelinkt aan ex-CEO van Alameda over rassenwetenschap, ‘keizerlijke Chinese harem’-polyamorie

Alameda investeerde bijvoorbeeld 25 miljoen dollar in 80 Acres, een productiebedrijf dat gespecialiseerd is in het telen en verkopen van sla en aardbeien in de regio Ohio, voor een onbekend bedrag aan eigen vermogen in het bedrijf.

Het handelsbedrijf Web3 wees ook $500.000 toe aan Equator Therapeutics, een bedrijf dat een medicijn voor gewichtsverlies ontwikkelt, en $1,5 miljoen aan Ivy Natal, een in San Francisco gevestigd vruchtbaarheidsbedrijf.

Sommige investeringen waren nog verder buiten de gebaande paden: Alameda schonk 1 miljoen dollar voor een aandeel van 5% in Fern Labs Inc., een in New York gevestigd chemisch bedrijf dat namaakversies lijkt te verkopen van lotions die ooit door lange- ter ziele gegane cosmeticamerk Goubaud de Paris.

Alameda bleek ook vooral trek te hebben in Chinese mediabedrijven. Het bedrijf besteedde $ 5 miljoen aan een belang van 25% in de Chinese crypto-nieuwssite ODaily en $ 3,56 miljoen aan een belang van 30% in BlockBeats, een andere digitale Chinese Web3-nieuwspublicatie.

Het bedrijf investeerde ook 1,2 miljoen dollar in Trustless Media, het bedrijf achter Coinage, een door NFT gesteunde nieuwsshow.

Alameda leed naar verluidt enorme verliezen na de crypto-crash in mei, die de toenmalige FTX-CEO Sam Bankman-Fried probeerde te verdoezelen met geheime infusies van fondsen van FTX. Het blijft onduidelijk hoeveel geld Alameda in de loop der jaren ook heeft verloren door zijn talloze, meer onorthodoxe investeringen.

Verhaal gaat verder

In de nasleep van de ineenstorting van FTX en Alameda heeft Bankman-Fried, oprichter van beide bedrijven, verklaard dat hij niet betrokken was bij de investeringsbeslissingen van Alameda. Toch blijkt uit blockchain-gegevens dat de twee bedrijven al lang fondsen hebben vermengd in een mate die moeilijk over het hoofd te zien is.

Waarom zit Sam Bankman-Fried niet achter de tralies?

Volgens Bankman-Fried werden de financiële beslissingen van Alameda exclusief gecontroleerd door de CEO van het bedrijf, Caroline Ellison.

Ellison, die meerdere keren met Bankman-Fried is uitgegaan, woonde met hem en acht andere leidinggevenden van FTX en Alameda in een penthouse op de Bahama’s, totdat beide bedrijven vorige maand instortten. Twitter-gebruikers hebben haar sindsdien in New York gespot.

Een blog gelinkt aan Ellison beschreef crypto eerder als “meestal oplichting en memes”; het verkende ook in diskrediet geraakte gebieden van de rassenwetenschap en promootte polyamorie naar het voorbeeld van de structuur van “keizerlijke Chinese harem[s].”
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer