Ik ben een dementiedokter en dit zijn de 5 meest voorkomende symptomen die mensen missen

Louise de Graaf


07 Dec 2022

Ik ben een dementiedokter en dit zijn de 5 meest voorkomende symptomen die mensen missen

Proactief bezig zijn met de gezondheid van de hersenen is een manier om een ​​langere kwaliteit van leven te leiden en het risico op dementie te verminderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leven meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd met de verlammende aandoening die uw geheugen, beoordelingsvermogen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan beroven. De WHO stelt: “Dementie is momenteel de zevende belangrijkste doodsoorzaak onder alle ziekten en een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en afhankelijkheid bij ouderen wereldwijd.”

“De hersenen zijn een van de meest vitale gebieden van het lichaam. Net zoals we routinematig onze bloeddruk en cholesterol laten evalueren en andere gezondheidsonderzoeken ondergaan, moeten we ook regelmatig de gezondheid van onze hersenen controleren”, aldus Charles en CEO van de Alzheimer’s Foundation of America zei J. Fuschillo, Jr. in een persbericht over geheugenonderzoeken. De AFA moedigt screenings aan en stelt: “Geheugenscreenings zijn een belangrijk onderdeel van een goede gezondheids- en welzijnsroutine, zelfs voor personen die geen geheugenproblemen hebben. Screenings duren slechts een paar minuten, zijn niet-invasief en bestaan ​​uit een reeks vragen, uitgevoerd door een gekwalificeerde professional, om het geheugen, de taal, het denkvermogen en andere cognitieve functies te meten. Screenings bieden geen specifieke diagnose, maar zijn een belangrijke eerste stap bij het identificeren van een mogelijke geheugenstoornis die uitgebreid moet worden onderzocht door een arts. “< /p>

Dementie heeft veel symptomen die onopgemerkt kunnen blijven, maar aandacht besteden aan de waarschuwingssignalen is essentieel om het geheugen te behouden en de aandoening te bestrijden. De AFA zegt: “Vroegtijdige opsporing van geheugenproblemen is belangrijk. In het geval van een behandelbare of geneesbare onderliggende aandoening, zoals een vitaminetekort, schildklieraandoening, slaapapneu of urineweginfectie, kunnen screenings de persoon in staat stellen om sneller met de behandeling te beginnen. ” Eet dit, niet dat! Health sprak met Hayley B Kristinsson, PsyD, neuropsycholoog, UCI Health, die uitlegt wat u moet weten over dementie, vijf signalen die mensen vaak over het hoofd zien en hoe u het risico op dementie kunt helpen verlagen. Lees verder – en om uw gezondheid en de gezondheid van anderen te waarborgen, mag u deze zeker tekenen dat u COVID al heeft gehad niet missen.

Verhaal gaat verder

1

Wat u moet weten over dementie

Senior echtgenoot die lijdt aan dementie troosten

Dr. Kristinsson legt uit: “De term dementie beschrijft een constellatie van symptomen en er zijn verschillende soorten dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Dementie maakt geen deel uit van normale veroudering en wordt vaak voorafgegaan door een periode van milde cognitieve stoornissen (MCI) , waarin het individu veranderingen in het geheugen of andere cognitieve vaardigheden ervaart, maar nog steeds in staat is om activiteiten van het dagelijks leven (ADL’s) uit te voeren. Wanneer het individu problemen begint te krijgen met ADL’s (bijv. medicatie en financieel beheer, autorijden, enz.) , geeft dit vaak aan dat de ziekte is gevorderd en dat ze mogelijk voldoen aan de criteria voor een diagnose van dementie.

Ik raad aan om een ​​geriater of neuroloog te zoeken die gespecialiseerd is in neurodegeneratieve aandoeningen. De meeste medische centra geven op hun websites informatie over aanbieders en specialiteiten. Als u niet zeker weet met wie u een afspraak moet maken, kunt u de afdeling neurologie bellen. Zij kunnen u helpen bij het vinden van de meest geschikte aanbieder. Non-profitorganisaties, zoals de Alzheimer’s Association, bieden vaak middelen op hun websites voor het vinden van geschikte medische diensten. Veel aanbieders van academische medische centra doen ook onderzoek, zodat je weet dat je de meest actuele informatie en behandeling krijgt.”

2

5 tekenen van dementie die mensen vaak over het hoofd zien

dementie

Dr. Kristinsson zegt: “Mensen zijn zich er vaak van bewust dat geheugenverlies dat het dagelijks functioneren belemmert, de mogelijkheid van dementie verhoogt, maar dementie kan andere aspecten van cognitief functioneren beïnvloeden. Verschillende soorten dementie kunnen zich presenteren met een ander patroon van cognitieve achteruitgang. Bijvoorbeeld, bij de ziekte van Alzheimer is het geheugen meestal het cognitieve domein dat als eerste wordt beïnvloed. Mensen met dementie kunnen veranderingen ervaren in hun visueel-ruimtelijk functioneren, waaronder moeilijkheden bij het inschatten van afstanden. Ze kunnen taalveranderingen ervaren, zoals het vaak moeilijk vinden van woorden of het gebruiken van het verkeerde woord voor een object Er kunnen veranderingen optreden in het functioneren van de uitvoerende macht, gekenmerkt door problemen met het oplossen van problemen of het beoordelen ervan. 

Angst en depressie komen vaak voor bij mensen met dementie en ze kunnen aanzienlijke veranderingen in stemming en persoonlijkheid ervaren. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het uitvoeren van vertrouwde taken, zoals problemen met het rijden naar bekende locaties. Ze kunnen ook een vertraagde verwerkingssnelheid en moeite met concentreren en uitvoeren van taken ervaren.”

3

Hoe u kunt helpen het risico op dementie te verlagen

Groepssenioren met dementie bouwen een toren in het verpleeghuis van kleurrijke bouwstenen

Volgens Dr. Kristinsson: “Dieet alleen kan de ontwikkeling van dementie niet voorkomen; het MIND-dieet (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegeneratieve Delay) is echter a gebaseerd op onderzoek op het gebied van neurodegeneratieve aandoeningen en is belangrijk bij het beheersen van beïnvloedbare risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sommige vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer.Het is belangrijk om groene bladgroenten, volle granen, bessen, vis en noten terwijl u minder rood vlees gebruikt om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Hartgezondheid is sterk verbonden met de gezondheid van de hersenen, dus het is belangrijk om een ​​hartgezond dieet te volgen om gezonde hersenveroudering te bevorderen. Het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van risico’s betekent niet noodzakelijkerwijs dat u dementie helemaal voorkomt. U kunt uw risico verkleinen, maar toch dementie krijgen, maar u kunt het later in uw leven krijgen of de kans dat u het krijgt kleiner zijn h bepaalde veranderingen in levensstijl. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezonde hersenveroudering en kan helpen bij het beheersen van cardiovasculaire risicofactoren, die iemands risico op het ontwikkelen van dementie kunnen verlagen. Een interventiebenadering met meerdere domeinen lijkt de sleutel te zijn, waarbij niet alleen lichaamsbeweging betrokken is, maar ook sociale activiteit, voeding en cognitieve oefeningen.

Cognitieve oefening is belangrijk voor het behoud van een goed cognitief functioneren gedurende het hele leven en kan helpen bij het voorkomen en/of vertragen van huidige of verdere cognitieve achteruitgang. Onderzoek is gemengd met betrekking tot de effectiviteit van hersenspellen bij het voorkomen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. De sleutel lijkt echter je hersenen te stimuleren om te werken op manieren die ze niet gewend zijn, zoals het leren van een nieuwe taal of het leren bespelen van een instrument. Er zijn talloze computerspellen, apps en websites die hersentrainingsoefeningen aanbieden. Bij het kiezen van een hersenspel of trainingsactiviteit is het belangrijk om iets te kiezen dat je uitdaagt maar niet zo moeilijk is dat je ontmoedigd raakt. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezonde hersenveroudering en kan helpen bij het beheersen van cardiovasculaire risicofactoren, die iemands risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kunnen verlagen.” 

4

Hoe de symptomen te vertragen zodra ze zijn gediagnosticeerd

Rijpe vrouw zit van streek thuis.

Dr. Kristinsson vertelt ons: “Er zijn verschillende door de FDA goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van sommige vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Deze medicijnen zijn niet genezend en behandelen de symptomen van dementie of veranderen de ziekteprogressie. Andere soorten medicijnen kunnen ook zijn gebruikt om de gedrags- en psychologische symptomen van dementie te behandelen. Het is ook essentieel om door te gaan met gezonde hersenverouderingsactiviteiten, waaronder fysieke en cognitieve oefeningen, sociale activiteiten en voeding.

Bij het zoeken naar zorg voor dementie krijgt u waarschijnlijk veel persoonlijke vragen en moet u uw verhaal herhalen bij verschillende zorgverleners. Vragen kunnen soms irrelevant lijken, maar dementie heeft invloed op alle gebieden van uw functioneren en uw zorgverlener heeft voldoende details nodig om een ​​nauwkeurige diagnose te kunnen stellen. Patiënten worden vaak doorverwezen voor neuropsychologische evaluaties om hun cognitieve en psychologische evaluaties te beoordelen. Dit soort evaluaties zijn uitgebreid en bestaan ​​uit het afleggen van tests om verschillende facetten van cognitief functioneren te onderzoeken.

Ze kunnen worden gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende soorten dementie en helpen bij het plannen van de behandeling. Mantelzorgers nemen veel verantwoordelijkheid op zich en moeten het hoofd bieden aan de achteruitgang van hun naaste naarmate de ziekte voortschrijdt. Dit kan aanzienlijke stress veroorzaken en ik raad zorgverleners aan ondersteunende en educatieve middelen te zoeken, zoals ondersteuningsgroepen voor zorgverleners. De Alzheimer’s Association biedt essentiële informatie voor zorgverleners op hun website en kan u helpen lokale bronnen te vinden.”

5

Behandelopties voor dementie

oudere man met dementie in gesprek met arts

Dr. Kristinsson stelt: “De behandeling van dementie vereist een interdisciplinaire aanpak. Patiënten worden vaak in eerste instantie gezien door hun huisarts, die hen kan doorverwijzen naar een neuroloog. Neuroimaging en neuropsychologische beoordeling worden vaak uitgevoerd om te helpen bij de diagnose. Behandeling van dementie hangt af van het type naast waar de patiënt zich in het ziekteproces bevindt. Uw arts kan bepaalde medicijnen aanbevelen, die kunnen worden gebruikt om de progressie van de ziekte te vertragen, afhankelijk van het type dementie. Neurodegeneratieve aandoeningen zijn onomkeerbaar, dus de meeste behandelingsstrategieën zijn gericht op het vertragen de achteruitgang en het helpen van het individu zich aan te passen aan zijn/haar huidige niveau van functioneren. 

De behandeling kan ook betrekking hebben op het aanpassen van de leefomgeving van de patiënt om de veiligheid te waarborgen of het regelen van mantelzorg. Als u alternatieve behandelingen overweegt, zoals voedingssupplementen, raad ik u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen. Veel van deze behandelingen zijn niet door de FDA goedgekeurd en hebben onvoldoende wetenschappelijk onderzoek ondergaan. Een supplement kan “natuurlijk” worden genoemd, maar kan nog steeds krachtige stoffen bevatten die niet aan de FDA-normen voldoen. Dit kan leiden tot bijwerkingen in combinatie met voorgeschreven medicijnen, dus zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u met iets nieuws begint.”
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer