Hoe bouw je een buffer op voor je oude dag?

Louise de Graaf


09 Mar 2022

Hoe bouw je een buffer op voor je oude dag?

Overweeg jij met pensioen te gaan? Als je niet enkel van je AOW wil leven, kun je natuurlijk zelf ook iets regelen, in de vorm van een individueel aanvullend pensioen. In dit artikel vertellen we hoe je een eigen pot maakt, zodat je straks zonder financiële zorgen kunt genieten van je oude dag!

Spaarrekening

Het grote voordeel van sparen is dat je de inleg niet voor jouw pensioen hoeft te gebruiken. Met hulp van een buffer – een financiële reserve – kun je grote en noodzakelijke uitgaven betalen als ze zich voordoen. Welk bedrag je voor jouw pensioen het best apart kunt zetten, is voor elk huishouden verschillend. Je kunt dit nagaan met de Nibud BufferBerekenaar, een online tool waarmee je een persoonlijke adviesbuffer kunt berekenen. Wees je bewust van de fiscale gevolgen, want spaargeld wordt bij elkaar opgeteld en belast in box drie.

Lijfrente

Wanneer je liever geen belasting betaalt, is een lijfrente wellicht een interessantere optie. Een lijfrente is een verzekering waarin je zelf premie inlegt. De datum waarop de uitbetaling begint, leg je al aan het begin vast. Vervolgens ontvang je vanaf een bepaald moment een lijfrente-uitkering, bijvoorbeeld op het moment dat je met pensioen gaat. In een lijfrente mag je geld belastingvrij storten als je een pensioentekort hebt, mits je géén pensioen opbouwt via een werkgever. Ga je met pensioen? Dan zal je belasting moeten betalen bij de uitkering van de lijfrente, dan in box één.

Beleggen

Als je aan aandelen denkt, dan denk je aan rendement door dividend of winst door verkoop. Veel senioren kiezen er daarom voor om hun geld te gaan beleggen. Zorg er uiteraard wel voor dat je dit alleen doet met spaargeld dat je op de lange termijn kunt missen. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan wanneer de markt een dip krijgt of het bedrijf waarin je investeert opeens failliet gaat. Een goede tip is het spreiden van beleggingen over diverse bedrijven en sectoren. Op deze manier houd je het risico dat je mogelijk loopt, zo laag mogelijk. Je compenseert zo het verlies in de ene sector met het rendement van je andere beleggingen.

Cryptocurrency 

Uiteraard kun je ook overwegen om jouw geld in cryptovaluta te investeren. Via betrouwbare cryptodienstverleners zoals Amdax investeer je zowel in de toekomst als in de waarde van geld. Naast de welbekende bitcoin behoren ook crypto zoals binance coin, litecoin en ethereum tot één van de vele opties. Wanneer je daadwerkelijk wil starten met beleggen, is het noodzakelijk om je via Amdax.com goed in te lezen.

Eigen vermogen 

Heb je er wel eens overwogen om bij te dragen aan crowdfundingsprojecten? Bij een aantal platforms is het mogelijk om al vanaf een paar tientjes in te stappen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van eigen vermogen, waarbij je aandelen in het bedrijf koopt en dividend ontvangt. Voor welke investeringsvorm je ook kiest, investeer alleen met het geld dat je over hebt. En daar kun je zelf keuzes in maken natuurlijk!
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer