21 Apr 2021
Festivals zijn grote evenementen waar veel mensen bij elkaar komen. Op festivals wordt er dan ook veel eten en drinken geconsumeerd, waarvan de drankjes die worden besteld voornamelijk geserveerd worden in plastic bekers. Als er dan een stuk of paar duizend mensen allemaal uit een plastic beker drinken zorgt dat voor veel vervuiling. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 900 festivals gehouden, dit komt neer op ongeveer 26,7 miljoen festivalbezoekers per jaar. Als alle festivalbezoekers vijf à zes drankjes nemen op een dag, zorgt dat voor veel plastic afval. Maar hier is iets op gevonden, namelijk hardcups. Hieronder kun je lezen wat hardcups zijn en wat de voordelen hiervan zijn.
Wat zijn hardcups?
De grootste vervuiling op festivals zijn plastic wegwerpbekers. Deze bekers worden allemaal door festivalbezoekers op de grond of in de vuilnisbak gegooid. De bekers zorgen voor onwijs veel vervuiling en daar moeten we vanaf. Nu hebben we al in Nederland zo’n jaarlijk 900 festivals, maar andere landen hebben er nog veel meer. Een duurzamere oplossing om het plastic gebruik tegen te gaan, is herbruikbare hardcups. Maar wanneer je gebruik maakt van hardcups betekent het niet gelijk dat je duurzaam bezig bent. Een hardcup moet minimaal acht keer gebruikt worden om duurzamer te zijn dan een normale plastic beker die je na een keer gebruiken weer weggooit.
Voor festivals is het belangrijk om een systeem te maken waarbij de festivalganger zijn beker weer netjes terug brengt. Een voorbeeld van een systeem is dat de gebruiker bij binnenkomst een munt krijgt voor een beker of flesje. Wanneer hij zijn eerste drankje koopt levert hij de munt in, de munt is dus een soort van statiegeld. Wanneer de festivalganger zijn beker of flesje kwijt is, betaal je een halve munt bij het halen van een nieuw drankje. Je kunt er ook voor kiezen om je beker of flesje weer in te leveren, dan krijg je er weer een munt voor terug. Zo kan je later weer een drankje halen.
Voordelen van hardcups
Het grootste voordeel van hardcups is dat het beter is voor de natuur, als het wel op de juiste manier gebruikt wordt. Voor grote festivals is het dan ook zeker aan te raden, aangezien er een groot publiek bij komt kijken. Hardcups huren is voor festivals niet prijzig en op deze manier ben je duurzaam bezig. Daarnaast maak je het publiek ook een stukje milieubewust, door ze te attenderen op het statiegeld muntje. Denk na wanneer je de beker op de grond of in de vuilnisbak gooit. De consequentie is namelijk dat je een half muntje moet betalen wanneer je een drankje wilt halen. Naast dat het beter is voor de natuur drinkt een hardcup bekertje ook veel lekkerder dan een plastic bekertje. Voor festivals is het met een hardcup bekertje mogelijk om het te hergebruiken voor meerdere edities wat het natuurlijk ook duurzaam maakt. Om niet direct een grote investering te hoeven doen als festival worden deze harcups vaak gehuurd.
Harcups worden gezien als de belangrijkste oplossing voor festivals om het overmatig gebruik van plastic tegen te gaan. Door de invoering van hardcups zijn er minder containers en afvalpersen nodig en werken we allemaal een steentje bij aan een duurzamer leven.