De wereld van logistiek – Ondernemers Inzicht

asdmnin


08 Jan 2021

De wereld van logistiek

Veel mensen denken dat vliegtuigen alleen bestemd zijn voor passagiers, maar dat is niet zo. Er zijn genoeg airlines die gespecialiseerd zijn in het vervoeren van vracht. Het kan ook zo zijn dat vliegtuigen waarin in passagiers worden vervoerd ook vracht meeneemt naar de plaats van bestemming. Handel is voor Nederland heel belangrijk, en hier verdienen we per jaar ook veel geld mee. We verkopen onze producten aan het buitenland, maar halen ook weer goederen uit een ander land hier naar toe. In dit artikel ga je uitleggen wat export en import inhoudt. 

Wat is export?

Om je goederen naar de andere kant van de wereld te sturen, noemen we ook wel het exporteren van goederen. Export betekent eigenlijk het uitvoeren van goederen naar het buitenland. In Nederland worden veel producten geproduceerd zoals bijvoorbeeld Nederlandse kaas, deze kaas verkopen we aan het buitenland. Als je naar Amerika gaat kan je zomaar Gouda kaas tegenkomen in een Amerikaanse supermarkt. De kaas is geëxporteerd naar Amerika vanuit Nederland. Wij verkopen dus onze kaas aan het buitenland, en daar verdienen we veel geld mee in Nederland. Natuurlijk niet alleen met kaas maar ook met andere producten zoals bloembollen. Nederland is daarin een welvarend land op het gebied van export. Iemand die deze zaken regelt heet een expediteur, hij zorgt ervoor dat het in het buitenland terecht komt. Er kunnen zowel goederen als diensten worden geëxporteerd naar het buitenland. Goederen zijn tastbaar en zijn dingen die je kunt aanraken. Diensten kun je vooral niet aanraken, een voorbeeld hiervan is een knipbeurt. Vaak wordt er wel op de goedkoopste manier naar een ander land geëxporteerd. Zo kan luchtvracht in kilo’s aardig oplopen, waardoor het erg prijzig wordt. Zeevracht is in dat opzicht een stuk goedkoper als je grote goederen moet exporteren.

Wat is import?

Maar het is ook andersom, want Nederland haalt ook veel producten uit het buitenland hier naar toe. Dit noemen we ook wel import, het kopen van producten uit een ander land. Als voorbeeld kunnen we nemen dat we veel auto’s importeren uit Duitsland. Natuurlijk is dit een land wat dichtbij is dus zal het vervoeren van de auto’s niet zo spannend zijn. Elektronica en speelgoed wordt echter vaker uit China gehaald, dit kan per boot of vliegtuig naar Nederland vervoert worden. Goederen per vliegtuig vervoeren is vaak duurder dan wanneer je het per schip naar Nederland laat komen. Maar er kan op de route naar Nederland verschillende vervoermiddelen worden ingezet. Zo kunnen de elektronica en speelgoed eerst per vliegtuig naar Dubai worden gevlogen en daarna met de boot naar Nederland worden vervoerd. Je hebt in Nederland twee bekende havens waar goederen in afgeleverd kunnen worden en dat is in Amsterdam en Rotterdam. Rotterdam is een van de meeste bekende havens in Nederland, er zitten hier dan ook veel expediteur rotterdam bedrijven. Als een product door een land wordt geëxporteerd, wordt dit door een ander land geïmporteerd. Zo is de export van een land de import van een ander land. 
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer