De cryptomiljardair die de insolventie van SBF hielp blootleggen, noemt hem ‘een van de grootste fraudeurs in de geschiedenis’ en beschuldigt media en opinieleiders ervan gemanipuleerd te zijn

Louise de Graaf


07 Dec 2022

De cryptomiljardair die de insolventie van SBF hielp blootleggen, noemt hem ‘een van de grootste fraudeurs in de geschiedenis’ en beschuldigt media en opinieleiders ervan gemanipuleerd te zijn

Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, kwam definitief uit de bus na de ineenstorting van het crypto-imperium dat FTX was, ondanks de gevolgen voor het grotere crypto-ecosysteem.

De miljardair-CEO van ‘s werelds grootste cryptobeurs, Binance, zag zijn belangrijkste rivaal vorige maand in wezen binnen een paar weken verdampen, waardoor de handel op het platform van Binance met 30% steeg.

FTX, voorheen ‘s werelds op één na grootste crypto-uitwisseling, vroeg in november faillissement aan nadat klanten binnen enkele dagen miljarden van de beurs hadden teruggetrokken, waardoor de opnames stopten. En de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried – of SBF – is ervan beschuldigd geld van klanten te hebben gebruikt om zijn handelsbedrijf, Alameda Research, te ondersteunen.

Nu spreekt CZ zich uit tegen de voormalige “witte ridder” van crypto.

“SBF is een van de grootste oplichters uit de geschiedenis, hij is ook een meestermanipulator als het gaat om media en belangrijke opinieleiders”, schreef CZ dinsdag in een tweet. “SBF zette een verhaal voort dat mij en andere mensen afschilderde als de ‘slechteriken’. Het was van cruciaal belang om de fantasie in stand te houden dat hij een ‘held’ was.”

SBF reageerde niet onmiddellijk op Fortune’s verzoek om commentaar. In een eerder interview met DealBook ontkende SBF beschuldigingen van opzettelijke fraude. “Ik heb nooit geprobeerd fraude te plegen”, vertelde Bankman-Fried aan verslaggever Andrew Sorkin op de New York Times DealBook Summit. “Een maand geleden was ik enthousiast over de vooruitzichten van FTX. Ik zag het als een bloeiend, groeiend bedrijf. Ik was geschokt door wat er deze maand gebeurde. En als ik het reconstrueer, zijn er dingen die ik anders had willen doen.”

CZ verzette zich ook tegen wat hij ‘verkeerde verhalen’ noemde, waaronder beschuldigingen dat hij een bankrun veroorzaakte die ‘FTX vernietigde’ toen hij besloot Binance’s bezit van FTX’s FTT-token te verkopen vanwege een CoinDesk-rapport van 2 november dat onthulde nauwe financiële banden tussen FTX en Alameda Research, het handelsbedrijf van SBF.

De verkopen van Binance, die werden aangekondigd in een Tweet van 6 november, leidden tot een enorme uitverkoop op de markt en $ 6 miljard aan opnames van FTX binnen enkele dagen.

Verhaal gaat verder

Maar CZ en velen in de cryptogemeenschap voeren aan dat praten over een “bankrun” nergens op slaat, en dat SBF gewoon probeert gevangenisstraf te vermijden door in verschillende recente interviews met veel publiciteit te zeggen dat het falen van FTX slechts een resultaat van pech en aanvallen van buitenaf.

“Geen enkel gezond bedrijf kan worden vernietigd door een tweet”, schreef CZ.

De CEO van de miljardair voegde eraan toe dat hij gelooft dat de media een vals verhaal hebben geschetst van SBF als een man met “goede bedoelingen” die “slechts enkele fouten heeft gemaakt”.

“Liegen is nooit met goede bedoelingen”, schreef hij.

Hoewel openbare aanklagers SBF nog niet hebben aangeklaagd voor een misdrijf, zeggen sommige experts dat het slechts een kwestie van tijd is.

Thomas P. Vartanian, uitvoerend directeur van de non-profitorganisatie Financial Technology and Cybersecurity Center, die partijen heeft vertegenwoordigd in 30 van de 50 grootste faillissementen van financiële instellingen in de Amerikaanse geschiedenis, vertelde eerder aan Fortune dat de aangiften van het faillissement van FTX er tot nu toe uitzien “ behoorlijk verwoestend” voor SBF.

CZ lachte dinsdag ook om de vermeende rivaliteit tussen hem en SBF.

“We richten ons niet op concurrenten omdat het een verspilling van tijd en middelen is als de industrie slechts 6% van de bevolking heeft bereikt”, schreef hij. “We willen dat meerdere exchanges, meerdere blockchains, meerdere wallets, etc. naast elkaar bestaan ​​in het ecosysteem.”

Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune.com

Meer van Fortune: de oude hedgefondsbaas van Rishi Sunak betaalde zichzelf dit jaar $ 1,9 miljoen per dag Maak kennis met de 29-jarige leraar met vier diploma’s die mee wil doen aan de Grote Berusting home Elon Musk ‘wilde Kanye West slaan’ nadat hij de swastika-tweet van de rapper als een ‘oproep tot geweld’ beschouwde
Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer