Bill Cosby beschuldigd van aanranding door vijf vrouwen, waaronder twee ‘Cosby Show’-acteurs

Louise de Graaf


07 Dec 2022

Bill Cosby beschuldigd van aanranding door vijf vrouwen, waaronder twee 'Cosby Show'-acteurs

Bill Cosby gefotografeerd in het gerechtsgebouw van Montgomery County in Norristown, Pa., op 25 september 2018. (Matt Rourke / Associated Press)

Bill Cosby wordt geconfronteerd met meer juridische onrust wegens vermeende aanranding, meer dan een jaar nadat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis in 2021.

In een rechtszaak die maandag werd aangespannen bij de rechtbank van de staat New York, beweerden vijf vrouwen – onder wie “Cosby Show”-acteurs Lili Bernard en Eden Tirl – dat ze “seksueel misbruikt of aangerand” waren door de voormalige televisiester, meldde de Associated Press dinsdag. Bernard, Tirl en Cindra Ladd, die zich eerder uitspraken over het vermeende gedrag van Cosby, vervolgen de acteur samen met andere aanklagers Jewel Gittens en Jennifer Thompson onder de New Yorkse periode van één jaar waarin volwassenen klachten over seksueel misbruik kunnen indienen.

De rechtszaak (via The Hill) beweert ook dat NBC en televisiemaatschappijen Kaufman Astoria Studios en Carsey-Werner Television “schuldig en aansprakelijk” zijn voor Cosby’s vermeende aanranding. “The Cosby Show” werd gefilmd in Kaufman Astoria Studios, geproduceerd door Carsey-Werner; het werd uitgezonden op NBC van 1984 tot 1992.

In een verklaring aan The Times op dinsdag noemde de vertegenwoordiger van Cosby, Andrew Wyatt, de laatste rechtszaak “lichtzinnig”.

“Deze vermeende aanklagers werden ooit vertegenwoordigd door [advocaat Gloria Allred] en maakten deel uit van een parade van aanklagers van 2014 tot 2016. Zoals we altijd hebben gezegd, en nu kan Amerika zien, gaat dit niet om gerechtigheid voor slachtoffers van vermeende aanranding, het draait ALLEMAAL OM GELD,” zei Wyatt in een e-mailverklaring.

“Wij geloven dat de rechtbanken, evenals de rechtbank van de publieke opinie, de rechtsregels zullen volgen en de heer Cosby zullen ontheffen van deze vermeende beschuldigingen. De heer Cosby blijft krachtig alle beschuldigingen tegen hem ontkennen en kijkt vooruit om zichzelf te verdedigen in de rechtbank.”

Vertegenwoordigers van NBC en Carsey-Werner hebben dinsdag niet direct gereageerd op het verzoek van The Times om commentaar. Kaufman Astoria Studios was niet bereikbaar voor commentaar.

De 34 pagina’s tellende rechtszaak beschrijft meerdere, afzonderlijke gevallen van vermeende verkrachting en drogeren door Cosby in de jaren ’60 en ’90. Verschillende beklaagden beweerden dat Cosby, 85, een “bedwelmend middel” in hun drankjes had gedaan en hen had verkracht. De beschuldigingen kwamen overeen met die van vrouwen die zich eerder tegen Cosby hadden uitgesproken.

Verhaal gaat verder

In de rechtszaak wordt beweerd dat Cosby dreigde een van de aanklagers op de zwarte lijst te zetten als ze zich verzette tegen zijn krachtige seksuele avances of zich uitsprak tegen zijn gedrag. De vrouwen zeggen dat NBC, Kaufman Astoria en Carsey-Werner “hadden moeten weten dat Bill Cosby een gevaar voor vrouwen was” en dat de bedrijven “Bill Cosby macht of de schijn van macht gaven… om toegang te krijgen tot en seksueel misbruik te maken van vrouwen.”

In september 2018 werd Cosby veroordeeld tot drie tot tien jaar gevangenisstraf wegens aanranding nadat meerdere vrouwen, waaronder Tamara Green en Victoria Valentino, naar voren kwamen met hun beschuldigingen van verkrachting en drogeren tegen de acteur. Drie jaar later vernietigde het Hooggerechtshof van Pennsylvania Cosby’s veroordeling voor aanranding vanwege een “niet-vervolging”-overeenkomst die de komiek had gesloten met de officier van justitie van Montgomery County.

Eerder dit jaar werd Cosby veroordeeld tot het betalen van $500.000 voor het seksueel misbruiken van Judy Huth in de Playboy Mansion toen ze 16 jaar oud was in de jaren ’70.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in de Los Angeles Times.




Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer